Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
.Rusałka osetnik. Pomóżcie !
Autor Wiadomość
sweetashoney

Zainteresowanie grupą: Motyle Dzienne
Wysłany: 2009-09-10, 14:29   .Rusałka osetnik. Pomóżcie !

Witam wszystkich. Musicie mi pomóc i to jaknajszybciej. Wczoraj znalazłam z koleżankami motyla. Już znalazłam jaki to jest motyl, ale nie o tym chcę pisać. Biedactwo nie umie latać. Jego skrzydła tą takie jakby to ująć flakowate. Lekko zgięte. Można mu jakoś pomóc. Motyl ledwo się trzyma, ale zaraz pozbieram może jakieś kwiatki (jakie ? napiszcie. : ) ). Od wczoraj mu się chyba polepszyło, bo wczoraj wcale nie zeskakiwał mi z rąk. (? wiem że to raczej oznaka, że się boi, ale i tak sadze, że mu się polepsza).

Paweł Walkiewicz 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2009-09-10, 14:49   

Zapewne po wyjściu z poczwarki nie udało mu się rozprostować skrzydeł. Z przyczyn naturalnych, a bardziej prawdopodobne, że z waszą "pomocą". Należy nim np. nakarmić kota lub uśmiercić w inny sposób.

SiejeOwies 

Zainteresowanie grupą: dzienne + fotografia
Wysłany: 2009-09-10, 15:14   

Jeśli moty nie zdołał rozprostować skrzydeł po wyjściu z poczwarki to już niewiele można zrobić.

zdjęcia - http://foto.moon.pl/uzytk...nick/SiejeOwies
moja mała przyrodnicza galeria - http://www.dezerter.w.tkb.pl/galeria/

marlenka 

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2009-09-11, 19:01   

niestety chyba nie bedzie juz dla niego ratunku

sweetashoney

Zainteresowanie grupą: Motyle Dzienne
Wysłany: 2009-09-11, 19:56   

.dzisiaj próbował latać. co prawda zebrałam każdego kwiatka jakiego napotkałam, ale widocznie nie trafiłam w jego gusta i motyl ciągle jest pewnie głodny, ale wydaje się być lepiej. : )

co do skrzydełek. to już nie nasza wina. jak pisałam. znalazłyśmy go już na ziemi. już wtedy nie umiał latać, bo inaczej jakbym go zaniosła do domu. chciałyśmy go zostawić, ale nie mogłam. zakochałam się w nim. <3. przeżył już chyba trzy dni i polepsza się. wiem, że motyle żyją krótko i ten najprawdopodobniej przeżywa swoje ostatnie dni < z nadzieją na tygodnie>. jeśli pomoglibyście mi odpowiedzią na pytanie co takie motyle jedzą byłam wdzięczna. chciałabym go jakoś 'ożywic' żeby chociaż chodził.

jego latanie ? polega na głównie na skakaniu trzepotaniu skrzydełkami i spadaniu. ale i tak jestem dumna, bo jak go znalazłyśmy był taki biedny, taki niemal nieżywy. tylko składał skrzyła, lub rozkładał. <właściwie by rozkładałyśmy, zeby zobaczyć czy jeszcze zyje, a on uspokajając nas je składał :) >. teraz rozkłada kiedy chce, składa kiedy chce. ajajaj.

Paweł Walkiewicz 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2009-09-11, 22:49   

sweetashoney napisał/a:
co do skrzydełek. to już nie nasza wina. jak pisałam. znalazłyśmy go już na ziemi. już wtedy nie umiał latać, bo inaczej jakbym go zaniosła do domu.

Motyl po wyjściu z poczwarki potrzebuje czasu na rozprostowanie i wysuszenie skrzydeł. Nie potrafi od razu latać. Jeżeli mu się w tym przeszkodzi to są efekty jakie są.

marlenka 

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2009-09-13, 09:46   

a gdzie go znalazłyście?

Odpowiedz do tematu