Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2007-07-04, 01:07 czy prawidłowo oznaczyłem ?
Witam
Dziś rano udało mi sie całkiem przypadkowo zrobić kilka fotek motylkowi jakiego nie mam jeszcze w swojej kolekcji. W pierwszej chwili myślałem że to bielinek tylko trochę większy. Motyl był cały biały i bardzo płochliwy. Oj nabiegałem sie za nim. Nie usiedział nawet minuty na żadnym kwiatku. Jak w domu dokładnie przyjrzałem się zdjęciom powstał problem. Z wygladu jak latolistek cytrynek ale ten kolor. Całkiem biały. Powiedziałbym że był bielszy od bielinków Brak mi jeszcze doświadczenia (dopiero kilka tygodni tej zabawy) Czy może to być jakaś młodzież motyla albo różnice damsko - męskie lub odmiana osobnicza? Kilka minut po zrobieniu zdjęć widziałem dwa piękne cytrynki (całe żółte aż miło) w locie. Ich kolor rzucał się w oczy i nie budził żadnych wątpliwości, nie tak jak przy okazie który udało mi się sfotografować. Poniżej zdjęcie - nienajlepszej niestety jakości, ale bohater sesji nie był zainteresowany pozowaniem Musiałem je mocno wyostrzyć i wykontrastować - stracił trochę na tym kolor i nie widać tej uderzającej bieli.
Ten motyl to samiczka Gonepteryx rhamni (Latolistka cytrynka) sprawdź http://www.lepidoptera.pl...=23&country=PL. Ta kolorystyka jest naturalna dla samic tego gatunku i dziwne by było gdyby ta samiczka była inna;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum