Modraszek jest ciekawy i trudny do oznaczenia z tego zdjęcia (szkoda, że nie widać spodu skrzydeł). Na pewno należy do rodzaju Lysandra. Może być Lysandra coridon, jakiś jego podgatunek lub forma. W każdym razie na pewno nie Albulina orbitulus. Odnośnie drugiego motylka to poczekaj na specjalistę od górówek
Mnie też modrach wygląda na coridona - P. orbitulus jest m.in. bardziej błękitny i nie ma plamek brzeżnych na tylnych skrzydłach (BTW, nazwa rodzajowa "Lycaena" używana jest teraz tylko w czerwończykach).
A górówka najbardziej wygląda mi na Erebia aethiops, acz głowy nie daję. Też by się tu spód przydał...
Jo
Zainteresowanie grupą: motyle w rejonie alpejskim
Wysłany: 2007-07-10, 20:15 dzieki!
Serdecznie dziekuje za identyfikacje! Jestem pod wrazeniem. Lokalna wersje strony juz auktualnilam, w wolnym czasie uaktualnie wersje widoczna on-line... A jak uda mi sie uchwycic kolejnego motyla, to postaram sie, rowniez spodnia strone skrydel sfotografowac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum