Szukam w necie i w różnych encyklopediach już od dłuższego czasu i nigdzie nie moge znaleźć czym odżywia się motyl: strzygonia choinówka(oczywiście chodzi mi o postać dorosłą tego motyla, a nie o gąsienicę) . Jeśli ktoś wie to plis niech mi odpowie jak najszybciej...
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-01-25, 19:08
Karolciu. Poruszyłaś dosyć nietypowy problem preferencji pokarmowych imago motyli. Ogólnie wiadomo, że muszą to być pokarmy płynne (ssawka). Motyle dzienne można często podejrzeć, z jakich kwiatów spijają nektar, ale z nocnymi jest problem. Motylarze łowiący na przynęty pokarmowe wiedzą, że przyciągają one głównie sówki (np. wstęgówki). Zawisaki widuje się głównie na kwiatach (floksy, surfinie).
Tym większy podziw wzbudziła we mnie wiedza Catocali. Pewnie kiedyś obserwowałaś te sówki w trakcie posiłku? Bo podana przez Ciebie wierzba, jest bardzo prawdopodobna.
Antku, dzięki za bardzo miłe słowa - ale tym bardziej dlatego muszę się przyznać, że moja wiedza na temat P. flammea jest jedynie teoretyczna. Jedyne, o czym wiedziałam, to fakt, że P. flammea pojawia się wczesną wiosną, wtedy gdy większość kwiatów jest jeszcze niedostępna dla motyli. W związku z tym założyłam, że gatunek ten musi żerować na najwcześniej pojawiajacych się kwiatostanach, np. drzew. Krótkie poszukiwania w necie - i rzeczywiście, znalazłam odpowiednią informację na stronie www. ukmoths.org.uk: "They also feed in spring at sallow blossom and are attracted to light."
(link do strony: http://ukmoths.org.uk/show.php?bf=2179)
Tak więc nie tyle moja wiedza się tu przydała, co zdolności detektywistyczne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum