Wysłany: 2005-12-05, 22:54 Czy Szanowi Panstwo pomogą? :) Tłumaczenie...
Witam!
Jestem tłumaczką i postanowiłam zwrócić się do fachowców o pomoc w sprawie, z którą nie mogę dać sobie rady.
Nigdzie nie mogę znaleźć polskiej nazwy nocnego motyla, którego angielska nazwa, to "Pandora sphinx moth", a łacińska "Eumorpha pandora". Jeżeli ktoś z Państwa może mi w tym pomóc, będę niezwykle wdzięczna.
E. pandora to zawisak amerykański - a motyle niekrajowe, które posiadają polską nazwę, można policzyć na palcach (i są to w dodatku gatunki popularne, np. z racji swoich obyczajów - dobrym przykładem na to jest monarch). Zatem szczerze wątpię, czy ten zawisak - w Polsce znany raczej tylko entomologom - taką nazwę posiada. Eumorpha pandora to Eumorpha pandora - i tyle (poza tym należy pamiętać, że wyłącznie łacińska nazwa ma wartość naukową, tylko ona tak naprawdę identyfikuje owada).
Gość
Wysłany: 2005-12-08, 00:31
Bardzo dziękuję!
Niestety trudno mi będzie posłużyć się nazwą łacińska, bo akurat stylistycznie to ni w ząb nie pasuje. Mam natomiast wrażenie, że autor dzieła chyba coś pomylił (a może nie), bo dalej z treści wynika, że ów "sphinx butterfly" ma trupią główkę na tułowiu. Jak nazywa się taki motyl z trupią główką? I czy to motyl, czy ćma?
Niestety trudno mi będzie posłużyć się nazwą łacińska, bo akurat stylistycznie to ni w ząb nie pasuje.
No to trudno. A nie można użyć sformułowania np. "zawisak z gatunku Eumorpha pandora"?
Cytat:
Mam natomiast wrażenie, że autor dzieła chyba coś pomylił (a może nie), bo dalej z treści wynika, że ów "sphinx butterfly" ma trupią główkę na tułowiu. Jak nazywa się taki motyl z trupią główką? I czy to motyl, czy ćma?
Tak, zdecydowanie ów autor coś poplątał (jeśli oczywiście cały czas mówi o jednym gatunku). Trupią główkę na odwłoku posiadają gatunki z rodzaju Acherontia - np. nasza europejska Acherontia atropos (zwana w Polsce właśnie zmierzchnicą trupią główką). Natomiast u E. pandora nawet przy wielkiej ilości dobrej woli trudno się tej główki czy czaszki dopatrzeć Dla porównania - oto fotki:
Jedyne, co łączy te gatunki to fakt, że obydwa należą do rodziny zawisaków (Sphingidae). A co do tego, czy to motyle czy ćmy - ćmy to też motyle; rzecz w tym, iż potocznie przyjęło się nazywać ćmami pewną grupę gatunków, zazwyczaj (choć nie zawsze) aktywnych nocą. Dlatego zazwyczaj "motyl" kojarzy się z kolorowym, dziennym owadem, a "ćma" - z szarym i latającym nocą. Ale tak naprawdę to ten sam rząd owadów - Lepidoptera.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2005-12-10, 14:25
A ja mam do "dagobah68" kompromisową propozycję. Nazwa "pandora" kojarzy się polskim miłośnikom owadów z rusałką pandorą (Argynnis pandora). W literaturze omawiającej zawisaki funkcjonują dwie nazwy wspomnianego zawisaka:
Eumorpha pandora i Eumorpha pandorus.
Może by, wzorem nazewnictwa angielskiego nazwać tego motyla zawisak pandorus ?
Trupią główkę na odwłoku posiadają gatunki z rodzaju Acherontia - np. nasza europejska Acherontia atropos (zwana w Polsce właśnie zmierzchnicą trupią główką). Natomiast u E. pandora nawet przy wielkiej ilości dobrej woli trudno się tej główki czy czaszki dopatrzeć
Mała poprawka: rysunek "trupiej czaszki" jest oczywiście na tułowiu a nie odwłoku.
Jest jeszcze jeden ciekawy gatunek posiadający ową czaszkę: Acherontia styx - jest to ten sam gatunek, który "występował" w filmie "Milczenie owiec"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum