Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2007-07-17, 17:01 Mam jajka brudnicy nieparki-kiedy moge sie spodziewać pojawu
Od pewnego czasu hoduje brudnice nieparki.Samica po kopulacji z samcem złożyła mi jajka i przykryła je oprzędem z własnego odwłoka i zdechła.Chciałam sie was zapytać kiedy z jajek wyjdą mi gąsienice?W tym roku czy w nastepnym?A i czy na wczesne wyjscie z jajek gąsienice moze miec wplyw temperatura i warunki środowiska?
Brudnica nieparka zimuje jako jajo więc chyba dopiero w przyszłym roku.Nie znam przypadku by były dwa pokolenia.Małe gąsienice opuszczają jaja pod koniec kwietnia.Ja wczoraj napotkałem koło bydgoszczy na duże ilości tego motyla.Kilka oczywiście zebrałem.Zebrałem także kilka poczwarek ,z których już dzis mi się jedna wylęgła.
Tak jak pisze Krystian: wylęgną się dopiero wiosną - te włoski z odwłoka zabezpieczają przed wpływem czynników zewnętrznych podczas zimy. Tylko do wiosny musisz je trzymać gdzieś na dworze (najlepiej w cieniu).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum