Ujęcie z góry zdecydowanie pomogłoby... Ch. empiformis niezupełnie mi pasuje m.in. ze względu na białe przepaski przed oczami, myślałabym raczej o Pyropteron triannuliforme.
znalazłem jego zdjęcie w necie - rzeczywiście może to być triannuliforme,
choć nie wziąłem go pod uwagę, bo nie mam literatury o przeziernikach,
a na lepidoptera.pl też go nie ma (może podrzucić go tam? - choć jak mówisz
nie jest to zdjęcie jednoznaczne)
Do triannuliforme podobny jest jeszcze P. muscaeforme, ale ten drugi też nie był odnotowany w warmińsko-mazurskim. Zdjęcie od góry rozstrzygnęłoby sprawę, szkoda, że go nie ma - niemniej jednak jestem niemal pewna, że to nie Ch. empiformis. A na Motylach Europy faktycznie przydałaby się fota P. triannuliforme - możesz przesłać tam te zdjęcia, najwyżej zostaną umieszczone w dziale do zidentyfikowania (i może tam znajdzie ktoś, kto będzie potrafił dać pewne oznaczenie).
Właśnie o podobną fotę chodziło - no i teraz mamy jasność, że to na pewno nie Ch. empiformis. Czy zaś P. triannuliforme - najpewniejsza identyfikacja byłaby dopiero po umieszczeniu obywatela na szpilce, ale i bez tego można przyjąć z bardzo dużą dozą prawdopodobieństwa, że to właśnie ten gatunek.
bo myślę, że kolekcjonowanie okazów to ciekawa robota,
ale nie mam na to czasu.
Zresztą, szpilę można wbić nie tylko w motyla,
więc spróbuj odczytać to też i w ten sposób
dzięki za odzew. Mimo, iż umieszczasz fotę u Krzyśka, sam też mu wyślę,
przecież zarezerwowane ma miejsce na 4 foty dla każego stadium.
A trianulliforme znalazłem w tym samym momencie z wąsikiem i piórolotkiem, które umieściłem w temacie z 17.07: tutaj, lecz jakoś się nikt nie kwapi z potwierdzeniem ich tożsamości
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum