Nie jestem żadnym autorytetem w tej dziedzinie ale wydaje mi się, że zupełnie niepotrzebnie mnożysz rodzaje. Szereg pozycji literaturowych (niedługi zresztą, jaki udało mi się przejrzeć) oraz Fauna Europaea nie podają rodzaju Heodes a Lycaena.
_________________ Na imię mam Grzegorz. Tak naprawdę to motyle wcale mnie nie interesuj±... no może trochę tylko.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-07-20, 19:03
Kilka słów z dziedziny systematyki. Otóż do niedawna rodzaj Lycaena był podzielony na wiele rodzajów (Lycaena, Heodes, Thersamonia, Palaeochrysophanus i t.p.). Taki układ jaki zastosował Ramidon
Cytat:
Heodes (Lycaena)
sugeruje, że stosuje nazwę Lycaena jako podrodzaj. Bliższe prawdy byłoby sformułowanie Lycaena (Heodes). Ale i tak Fauna Europaea nie przewiduje podziału rodzaju Lycaena na podrodzaje (co w przyszłości oczywiście może ulec zmianie - bo systematyka jest bardzo subiektywną dziedziną nauki)
Nie jestem byś może na bieżąco jeśli chodzi o statusy rodzajowe. Zawsze jednak używałem nazwy Heodes dla określenia tego gatunku, gdyż używa jej profesjonalna literatura.
Dokładnie tak to wygląda. Jeden wielki bajzel. A co się dzieje w podrodzinie Polyommatini -coraz wiecej gatunków sprowadza się pod wspólny mianownik Polyommatus. Według mnie jest to rodzaj uproszczenia, ponieważ entomolodzy sami nie mogą sie w tym połapac
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-07-22, 13:12
Ramidon pisze:
Cytat:
Zawsze jednak używałem nazwy Heodes dla określenia tego gatunku, gdyż używa jej profesjonalna literatura.
Nie piszesz jednak jak stara to literatura, bo elementem "porządkującym" jest czas. Jeszcze w latach 80-tych tak było. Rodzaj Heodes występuje jeszcze np. w drugim wydaniu "The Butterflies of Britain and Europe" Higginsa z 1983 roku, ale już praca "A Distribution Atlas of Butterflies in Poland 1986-1995" Buszki z 1997 roku stosuje nazwę rodzajową Lycaena. W przypadkach mogących prowadzić do pomyłek warto cytować literaturę, na jakiej opieramy się stosując jakieś nazewnictwo.
A z rodzajem Polyommatus całkowicie się z Tobą zgadzam - połączenie wielu dotychczasowych rodzajów w jeden (Polyommatus właśnie) bardzo zagmatwało systematykę modraszków - w zasadzie trudno obecnie podać konkretną cechę, jaka by charakteryzowała ten rodzaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum