W tym roku zaczynam robic własne zbiory! Ale tu zaczyna się mój problem: Nie wiem jakim sprzętem powinnem dysponowac.
1.Szpilki jaki rozmiar do Nymphalidae, a jakie do Sphingidae.
2. Jaka gablota i gdzie ja o okazyjnej cenie kupic
3. Czy siatka własnej roboty zda w terenie egzamin.
Jeśli ktoś dysponuje inną wiedzą przydatną dla początkującego to też przoszę pisac.
Szpilki. Do rusałek nr 2, 3 - 2 na mniejsze typu przeplatki, 3 na duże Nymphalinae. Zawisaki - 3, 4.
Gabloty i resztę sprzętu kupuję w Entomonie, ale jest też parę innych sklepów
internetowych, przejrzyj oferty i wybierz co Ci najbardziej pasuje:
http://www.entomo.pl/links.php (przewiń na dół strony).
Ewentualnie jakiś znajomy stolarz (jeśli takowego posiadasz) lub własne zręczne dłonie
Siatka domowej roboty - jak najbardziej. Obie moje siaty były robione własnoręcznie i służą mi już dobrych parę lat bez żadnych usterek.
Nie da się użyć jednego rozpinadła dla wszystkich grup motyli, o których pisałeś - wyobraź sobie jakąś Bolorię i dużego zawisaka, jest różnica w rozmiarach, nieprawdaż? Będziesz potrzebował minimum trzech: jedno dla małych rusałek (niezbyt duże i raczej z wąską szczeliną), drugie dla większych "dzienników" (szczelina niezbyt duża, ale szerokość boków zdecydowanie większa) i trzecie - dla zawisaków - duże i z szerokim rowkiem, żeby pomieścić gruby tułów i odwłok.
Rozpinadła możesz kupić albo zrobić samemu - nawet te ze styropianu się sprawdzają, choć do zbyt trwałych nie należą (oczywiście im twardszy styropian, tym lepiej, dla większej trwałości można też kleić go warstwowo).
Exhaustor - jeśli nie zamierzasz łapać owadziej drobnicy (typu mikre chrząszcze czy pluskwiaki), nie jest Ci potrzebny. A jest to urządzonko składające się ze szklanej tubki bądź buteleczki i dwóch rurek. Otwór jednej z nich przytykasz do owada, którego chcesz złapać, koniec drugiej rurki bierzesz do ust - i zasysasz, co wciąga owada do pojemniczka. Exhaustory możesz obejrzeć sobie tu:
http://www.entomon.pl/pro...9&parent=-1&b=0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum