Wysłany: 2007-07-30, 18:20 szachownica w Warszawie
Do tej pory uwazałem szachownicę za gatunek omijający okolice warszawy, zresztą zdaje się taki sam był wynik mapowania motyli 1985-95. Ale w sobotę po raz "pierwszy w życiu" widziałem szachownicę na Wólce. Zreszta w okolicach mojej działki, ok 40 km na pd-zach od warszawy też ostatnio spotkałem pierwszego osobnika od kilkunastu lat - tam też jej nigdy nie było.
Kto z was kiedyś spotykał szachownice pod Warszawą?
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 42 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2007-07-30, 18:30
Dwa albo trzy lata temu widziałem jedna sztukę na łąkach w pod Piasecznem. Ale to sporadyczny wypadek, szachownice jednoznacznie kojarzą mi się z wyjazdami na Pomorze Zachodnie.
jalod
Zainteresowanie grupą: wszystkie większe
Wysłany: 2007-07-30, 18:44
z szachownicą w okolicach Warszawy spotkałem sie i w okolicach Wólki - łąki ale i okolice Cmentarza Północnego wzdłuż muru, i w Starych Babicach, i w Sierakowie - generalnie jest chyba dość pospolita.
Pozdrawiam
Zainteresowanie grupą: wszystkie Lepidoptera Polski
Wysłany: 2007-08-02, 00:31
No proszę, ekspansja trwa. W okolicach Krakowa zawsze był rzadki, aż tu nagle w 1993 roku stał się pospolity, dosłownie z roku na rok, nagle i bez widocznej przyczyny. Pamiętam, jak wyszedłem z kolegą na łąkę i zobaczyłem kupę bielinków (jak sądziłem). Nie chciało mi się za nimi gonić aż tu nagle kumpel krzyczy, że to szachownica - ale był szok - w miejscu, gdzie nigdy wcześniej go nie widziałem latały setki. Potem przez 2 lub 3 lata gatunek zupełnie dominował w strukturze fauny motyli, a następnie trochę spuścił z tonu, ale i tak jest co roku pospolity. Więc na północy pewnie będzie tak samo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum