witam,dzis wieczorem w mojej lodowce (w srodku) zauwazylem motyla ktory lazil sobie po scince... jaja ogolnie . nie znam sie na motylach, ale moze ktos napisze mi co to za "okaz". pozdrawiam
btw motyla wlozylem do sloika, przykrylem gaza i wstawilem w chlodniejsze miejsce (ale cieplejsze od wnetrza lodowki )
Pojawienie się motyla w lodówce jest conajmniej zagadkowe.
Po pierwsze, nie ta pora roku, po drugie, jeśli w lodówce byłaby poczwarka, to ze względu na panującą tam niską temperaturę motyl raczej nie powinien się wykluć.
Jeśli to nie żart, to wg. mnie jedynym realnym rozwiązaniem jest to, że po prostu przyniosłeś do lodówki wylęgniętego już motyla wraz z jakimś jedzeniem (np. był ukryty między luźnymi liśćmi kapusty, etc.). Pytanie tylko skąd o tej porze roku wziął sie wykluty motyl...
Co do identyfikacji to wygląda mi to na Bielinka rzepnika.
To Pierisus arcticanus - bardzo rzadki gatunek
Tak poważnie to Pieris rapae (L.)
Teorii jak znalazł się w twojej lodówce jest wiele. A że wykluł się trochę za wcześnie hmmm....Musiałeś zbyt często otwierać lodówkę
Jeśli to nie żart, to wg. mnie jedynym realnym rozwiązaniem jest to, że po prostu przyniosłeś do lodówki wylęgniętego już motyla wraz z jakimś jedzeniem (np. był ukryty między luźnymi liśćmi kapusty, etc.). Pytanie tylko skąd o tej porze roku wziął sie wykluty motyl... .
obok motyla byl a la kokon... pozniej wrzuce zdjecie siostra studiuje bilogie i ma zamiar zaniesc i pokazac na uczelni... niech magistry i doktory glowkuja
Gość
Wysłany: 2006-03-13, 17:56 Re: co to za motyl...?
jebjeb napisał/a:
witam,dzis wieczorem w mojej lodowce (w srodku) zauwazylem motyla ktory lazil sobie po scince... jaja ogolnie . nie znam sie na motylach, ale moze ktos napisze mi co to za "okaz". pozdrawiam
btw motyla wlozylem do sloika, przykrylem gaza i wstawilem w chlodniejsze miejsce (ale cieplejsze od wnetrza lodowki )
Paweł ma rację, jest to rapae. Kapustnik ma inny odcień żółtego koloru i ta ciemna plamka jest większa... tak mi się wydaję, ale mogą oczywiście wystepować różne formy barwne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum